LEGEA Nr. 61/1993 privind acordarea alocaţiei de stat pentru copii
Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
Tinerii care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.
Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
Cererea se face în numele copilului.
După împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de către copil, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.
Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
În cazul în care achitarea drepturilor de alocaţie ce stat pentru copii se face prin mandat poştal, plata acesteia se suspendă dacă timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocaţie de stat Reluarea în plată, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului, care se înregistrează la agenţia teritorială.
Persoanele cărora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate să comunice orice schimbare în privinţa componenţei familiei sau a domiciliului/reşedinţei care poate determina încetarea sau modificarea acordării drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acesteia, inclusiv situaţia în care cetăţenii români îşi stabilesc rezidenţa în altă ţară împreună cu copiii lor.
Sumele plătite necuvenit cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se recuperează pe baza deciziei emise de persoana juridică care a efectuat plata alocaţiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de plată scris al persoanei care le-a încasat în mod necuvenit.
Decizia prin care se recuperează sumele încasate necuvenit se comunică celui obligat la plată în termen de 15 zile de la emitere.) Decizia de recuperare şi angajamentul de plată constituie titlu executoriu de la data comunicării, respectiv de la data semnării.
Acte necesare pentru intocmirea dosarului de alocatie de stat
Pentru copiii nascuti in spatiul comunitar european
- Cerere tip, completata de reprezentantul legal
- Certificate de nastere parinti si copii
- Acte de identitate solicitanti: sot/sotie
- Certificat de casatorie si dupa caz, certificate de deces sot/sotie sau hotarare judecatoreasca de divort
- Contract de munca lucrator comunitar
- Acte de identitate cu domiciliu in strainatate
- Numarul de identificare/asigurare din celalalt stat membru, pentru toti membrii familiei si casa la care au fost asigurati ( Italia – codice fiscal, Spania DNI/NIE etc)
- Anexa 1 – solicitare suplimentara de informatii, de la SPAS de la data semnării.
- Daca parintii lucreaza in Romania se va depune la dosarul de alocatie extrasul din Revisal din care sa rezulte data angajarii.
- Adeverinta de elev/prescolar, daca copilul este scolarizat in Romania
- Extras de cont pe numele reprezentantului legal daca alocatia se va vira intr-un cont bancar
Cererea pentru acordarea alocatiei de stat poate fi descărcată de aici